Qui no suma se n'ix

Si el mar et crida, Venus et vetlla, i la lluna t'acarona, vol dir que ets del tot imprescindible.

dimecres, de gener 07, 2009

Vers l'infinit.








Carla González pren el pols a l´estat actual de la música en català



Levante-EMV, València. 7 de gener de 2009.

La periodista valenciana Carla González Collantes acaba de traure al carrer, de la mà d´Edicions Documenta Balear, el seu darrer llibre Una llengua musicada, amb el qual vol contribuir a la difusió i promoció de la música cantada en la nostra llengua i, al mateix temps, reflexionar sobre el deute que, segons l´autora, el present musical té amb el passat.
«Si hui podem parlar de música en català com a realitat viva i creixent és perquè hi ha uns precedents. Cal tindre en compte, també, que el futur es forja des del moment actual. Música de qualitat, que travessa fronteres; que experimenta nous sons, nous estils i tendències; música actual que no renuncia no a les arrels ni a la tradició», explica l´autora.
El director dels Estudis d´Humanitats i Filologia de la Universitat Oberta de Catalunya, Isidor Marí, afirma al pròleg del llibre que Carla González «recull, analitza i exposa la trajectòria de la nostra cançó amb detall; i el coneixement i la comprensió que hi ha posat, serà la base d´un qüestionament creixent de la marginalitat en què es troba la nostra cançó, fins i tot en el mitjans públics i en llengua catalana».
El cos central del llibre el constitueix la música de les Illes Balears, tant la música actual com la d´un temps passat, però també s´estudia la música que naix i creix a la Comunitat Valenciana i Catalunya. L´autora fa un recorregut per la nova cançó a Catalunya, les Illes Balears, a la Comunitat Valenciana i pels diferents festivals d´aquest estil musical. També analitza la música popular a través d´un seguiment de les manifestacions folklòriques tradicionals i aprofundeix en la situació de la música en la nostra llengua als mitjans de comunicació dels tres àmbit autonòmics. El llibre reivindica la música com eina de normalització lingüística i parla de la creació musical en català del futur.

1 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

<< Home